Geçmişten günümüze hızla küreselleşen dünyamıza paralel olarak;  çağın teknolojik gelişmelerinden ülkemizde göz ardı edilemeyecek şekilde etkilenmektedir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan bu hızlı değişime, kurumlarda ayak uydurmak zorunda kalmıştır.  Verimlilik ve etkinliği artırma gibi konularda sunduğu yeni imkânlar dolayısıyla başta finans olmak üzere medya, eğitim gibi hemen her alanda teknolojinin kullanımı giderek artmaktadır. 

Televizyon da; 20 yüzyılın teknolojik gelişmesi olarak medya kuruluşları arasında yerini alan, görsel, işitsel kitle iletişim aracıdır. Televizyonun icadı ile birçok alışkanlıkta da değişimler olmuştur. Geçmişte hararetli sohbetlerin yapıldığı komşu ziyaretlerin yerini evde televizyon izleyerek insanların birbirinden uzaklaşması ve dolayısıyla duyarsız bir insan topluluğu olmaya başlandı. Oysa önceleri toplum yapısına uygun yayınlar dolayısıyla, eğitim, sağlık, aile yapısı, insan ilişkileri gibi birçok konuda fayda sağlarken günümüzdeki,  yayınlar için bu nu söylemek mümkün değil…

Televizyon kanalları, yaz mevsiminin bitmesiyle, seyircileri ekrana bağlayacak birçok diziyi yayınlamaya başladılar ama gerçekten elle tutulur ve toplumun gelişimine katkı sağlayacak bir yapımın olup olmadığı daha ilk bölümlerde anlaşıldı. Dizilerde senaryolar önemli ama role uygun oyuncular daha da önemlidir.  Hikâye iyi olmasa bile role uygun oyuncu seçimi yapılırsa,  canlandırılacak karakterle ilgili liyakatli danışmanlardan da yardım alınırsa o yapımlar başarılı olur… Aksi takdirde başarılı olamadıkları gibi topluma fayda sağlamaz, yapımda adı geçen kurumların yanlış tanınmasına neden olurlar.

Mesela, eni dizilerden, Bir Başka Adam,  Yabani, Kirli sepeti, gibi birçok dizi yayına girdi ama bu dizilerde bazı oyuncular isabetli seçilmemiş. Her oyuncu her role uygun olmayabilir.  Kirli sepeti dizisinde, temizlikçi rolünü oynayanlar çok başarılı ama bir başka dizide rol alan kadın savcı için bunu söylemek mümkün değil.  Yanlışlıkla sigara kelimesi söylendiğinde tepki veren kanallar elinde rakı bardağı olan savcı görüntüsüyle alkolü teşvik mi ediyor sorusu akıllara gelmiyor mu?  Polis ve yargı arasındaki ilişki görev disiplini içinde geçer,  dizide kadın savcının laubali bir şekilde beraber çalıştığı polise “Sen uyuz musun ne kaşınıyorsun? ”demesi,  Emniyet Teşkilatının kahraman polislerini rencide eder.   Başsavcı rolündeki oyuncu dışında role uygun bir oyuncu seçimi yapılmamış. Hani TRT’nin eski haber spikerleri gibi olmasa da örnek alınacak haber spikerleri yok değil. Oyuncu haberleri seyrederek rolünü daha başarılı yapabilir, canlı yayında elindeki not kartonunu yelpaze gibi sallayarak seyircinin dikkatini dağıtmaz. Katili ihbar eden kişi ile katili yüzleştiren savcı, olacak iş değil. İhbarcı kaçıyor ve savcı polislere hakkınızda soruşturma açarım demeyecek, açması gerekir.  Maktulün kızını,  acemice çağırıp ayaküstü sorguya çekmesi falan… En çok eksik gördüğüm dizi bu… Liyakatli bir savcıdan, polisten danışmanlık hizmeti alsalar başarılı bir yapım olurdu.  Soruşturmanın nasıl yapıldığını gelsinler ben anlatayım onlara. Lakayt bir şekilde yapılan bazı roller devletin saygın kurumlarına olan güvene zarar verdiği gibi yurt dışında izlendiği zamanda ülkemizin itibarını zedeler. Yabani dizisinin oyuncuları isabetli seçim, özellikle anne, baba ve dede…Gerçekten müthiş oyuncular…  

Bir yapımın başarılı olması için büyük paralarla sırf meşhur diye birçok rol için uygun olmayan oyuncular yerine konuyla ilgili  liyakatli bir danışmandan danışmanlık hizmeti alınarak tanınmamış ama yetenekli yeni yüzlere yer verilmiş olsa yapılan masraflarda boşa gitmez ve toplum için ve ülkemiz için daha faydalı olur diye düşünüyorum.  

Dizilerde de başarılı olmak içinde, LİYAKAT gereklidir.